Nagelförstärkning – vad är det och hur fungerar det?

Nagelförstärning är en populär behandling som används för att ge svaga eller skadade naglar extra styrka och hållbarhet. Genom att applicera olika typer av material på naglarna kan man skapa en skyddande yta och förstärka naglarna så att de inte bryts eller splittras lika lätt.

Vad är nagelförstärkning?

Nagelförstärkning är en teknik där en syntetisk produkt, vanligtvis akryl eller gel, appliceras på den naturliga nageln för att skapa en starkare och mer hållbar yta. Processen innefattar vanligtvis att förbereda nageln genom att fila och putsa den, applicera en primer för att förhindra att produkten lossnar, och sedan applicera akryl eller gel i flera lager. När materialet har torkat och härdat, kan nageln formas och fila för att få önskad form och längd.

Fördelar med nagelförstärkning

Det finns flera fördelar med att använda nagelförstärkning:

 • Styrka: Förstärkningen gör att nageln blir betydligt starkare och mindre benägen att brytas eller splittras.
 • Hållbarhet: Naglarna håller sig fina och välvårdade under en längre tid, vilket minskar behovet av regelbunden underhåll.
 • Estetik: Naglförstärkning kan ge naglarna en mer jämn och perfekt finish, vilket kan vara särskilt fördelaktigt för personer med ojämna eller missfärgade naglar.

Akryl vs. gel – vilket är bäst?

Det finns två huvudsakliga typer av syntetiska material som används vid nagelförstärkning: akryl och gel. Båda materialen har sina fördelar och nackdelar, och valet beror ofta på personliga preferenser och behov. Här är en kort jämförelse mellan akryl och gel:

Akryl

Akryl är ett pulver och en vätska som blandas för att skapa en pasta. När pastan appliceras på nageln härdas den snabbt och bildar en hård och stark yta. Fördelarna med akryl inkluderar:

 • Hållbarhet: Akrylnaglar är generellt sett mer hållbara och tåliga än gelnaglar.
 • Justerbarhet: Akryl kan enkelt fyllas på och justeras vid behov.
 • Kostnadseffektivt: Akryl är oftast billigare än gel.

Trots sina fördelar kan akryl också ha vissa nackdelar. Det kan vara mer svårapplicerat än gel och kräver erfarenhet och skicklighet för att få ett bra resultat. Dessutom kan akryl dofta starkt under appliceringen.

Gel

Gel är en mer flexibel produkt som appliceras i geléform och härdas under en UV- eller LED-lampa. Fördelarna med gel inkluderar:

 • Enklare applicering: Gel är enklare och mer användarvänligt att applicera än akryl.
 • Naturligare utseende: Gelnaglar ger ofta en mer naturlig och glänsande finish än akrylnaglar.
 • Lättare att fila: Gelnaglar är lättare att fila och forma.

Nackdelarna med gel inkluderar en högre kostnad och en något kortare hållbarhet jämfört med akryl.

Hur fungerar nagelförstärkning?

Nagelförstärkning är en relativt enkel process som kan utföras antingen på en nagelsalong eller hemma med rätt utrustning och material. Här är de grundläggande stegen i nagelförstärkningsprocessen:

Förberedelse

Den första och viktigaste steget i nagelförstärkning är att förbereda naglarna. Detta inkluderar att fila och putsa naglarna för att få önskad längd och form. Det är också viktigt att se till att naglarna är rena och fria från nagellack eller oljor för att säkerställa att förstärkningen fäster ordentligt.

Applicering av primer

Efter att naglarna har förberetts måste en primer appliceras för att förhindra att nagelförstärkningen lossnar. Primern kan antingen vara en syrabaserad primer eller en icke-syraprimer, beroende på vilken typ av förstärkning som används. Primern appliceras försiktigt på nagelytan med en pensel eller applikator och får torka helt innan nästa steg.

Applicering av förstärkningsmaterial

När primern har torkat, kan det valda förstärkningsmaterialet (akryl eller gel) appliceras. Materialet appliceras i flera lager för att bygga upp styrka och tjocklek. Varje lager måste härda under en UV- eller LED-lampa innan nästa lager kan läggas på. Hur många lager som behövs beror på önskad tjocklek och styrka på nagelförstärkningen.

Filning och forma

Efter att nagelförstärkningen har härdats kan nageln försiktigt formas och filas för att få önskad form och längd. Det är viktigt att vara försiktig och använda rätt teknik för att undvika att skada nageln eller förstärkningen.

Abslutande steg

Efter att nageln har format och filats kan den slutligen poleras och avslutas med en klar topplack för att ge extra glans och skydd. Nageln kan också dekoreras med färg, mönster eller glitter om man önskar.

Kostnad och underhåll

Priserna för nagelförstärkning kan variera beroende på salong, geografiskt område och typ av förstärkningsmaterial som används. Generellt sett kan nagelförstärkning med akryl vara något billigare än med gel.

Underhåll av nagelförstärkning är viktigt för att behålla naglarna i bästa skick. Det är rekommenderat att man besöker salongen varannan till var fjärde vecka för att få naglarna fyllda och justerade, beroende på hur snabbt naglarna växer och hur mycket förstärkningsmaterial som behöver fyllas på.

Vård av nagelförstärkning

För att hålla nagelförstärkningen i bästa skick och undvika skador är det viktigt att ta hand om naglarna på rätt sätt. Här är några tips för att vårda nagelförstärkning:

 • Använd handskar vid hushållsarbete eller trädgårdsarbete för att undvika att naglarna skadas.
 • Undvik att använda nagelförstärkningen som verktyg för att undvika onödig stress och belastning på naglarna.
 • Applicera regelbundet nagelolja eller fuktgivande kräm för att hålla naglarna och förstärkningen fuktade.
 • Avoid att bita eller tugga på naglarna, vilket kan skada och försvaga dem.

Slutsats

Nagelförstärkning är en populär behandling som ger svaga eller skadade naglar extra styrka och hållbarhet. Genom att applicera akryl eller gel på naglarna kan man skapa en skyddande yta och förhindra att naglarna bryts eller splittras. Både akryl och gel har sina fördelar och nackdelar, och valet beror oftast på personliga preferenser och behov. Det är viktigt att ta hand om nagelförstärkningen genom regelbunden underhåll och korrekt vård för att behålla naglarna i bästa skick. Så om du letar efter en långvarig lösning för svaga naglar, kan nagelförstärkning vara ett bra alternativ att överväga.

Vanliga frågor

Vad är skillnaden mellan nagelförstärkning och nagelförlängning?

Med nagelförstärkning appliceras akryl eller gel på den naturliga nageln för att ge extra styrka och hållbarhet. Nageln blir inte nödvändigtvis längre, utan syftet är att förhindra att nageln bryts eller splittras. Nagelförlängning å andra sidan innebär att man lägger till konstgjorda nageltippar eller bygger upp längden med akryl eller gel för att få längre naglar.

Hur länge håller nagelförstärkning?

Hållbarheten för nagelförstärkning beror på flera faktorer, inklusive typen av material som används och hur väl naglarna underhålls. Generellt sett håller nagelförstärkning med akryl längre än med gel. Med rätt vård och regelbundet underhåll kan nagelförstärkning vanligtvis hålla i två till fyra veckor innan de behöver fyllas på.

Kan jag ta bort nagelförstärkning själv?

Det rekommenderas att du får professionell hjälp för att ta bort nagelförstärkning. Naglarna kan skadas om man försöker ta bort förstärkningen själv. En professionell nagelterapeut kan använda säkra metoder och produkter för att skonsamt ta bort nagelförstärkningen utan att skada de naturliga naglarna.

Kan jag lacka över nagelförstärkning?

Ja, det går bra att lacka över nagelförstärkning. Innan du applicerar nagellack är det viktigt att först rengöra naglarna och ta bort alla oljor eller polishrester för att lackeringen ska fästa ordentligt. Använd en baslack för att skydda nagelförstärkningen och avsluta med ett överlack för att ge extra glans och skydd.

Vad händer om nageln bryts när jag har nagelförstärkning?

Om nageln bryts när du har nagelförstärkning är det bästa att kontakta en professionell nagelterapeut för att få hjälp. De kan reparera den skadade nageln och eventuellt fylla på eller bygga upp förstärkningen på det skadade området. Försök inte att fixa det själv, eftersom felbehandling kan leda till ytterligare skador eller infektioner.